Inspiratie ONTroerd Kortfilmavond – 8 nov Mathias Sercu

ONTroerd Kortfilmavond – 8 nov Mathias Sercu

Maandag 30 oktober 2023, Oostende – Van 6 tot en met 8 november vindt een uniek kortfilmfestival plaats dat het taboe rond rouw in onze maatschappij wil doorbreken. Gastcuratoren Mathias Sercu, Juanita Onzaga en Maud Vanhauwaert stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Oostende, Gent en Mechelen. De Ontroerd kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni, in samenwerking met Kortfilm.be. 

Rouwen is in onze maatschappij geprivatiseerd. Vaak blijft verdriet binnenskamers en weten we niet goed hoe er met elkaar over te spreken. Met de Ontroerd kortfilmavonden over rouw en verlies wil uitvaartplanner Sereni dit doorbreken. “De dood betrekken in het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni  “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden. De programma’s van Mathias, Juanita en Maud  raken en verbinden, maar vieren zo ook samenzijn en het leven.”   Voor deze kortfilmavonden sloeg Sereni de handen in elkaar met online platform Kortfilm.be, dé referentie voor korte film in Vlaanderen. Tijdens drie thematische avonden in drie verschillende arthouse bioscopen presenteert de centrale gastcurator samen met de Kortfilm.be-redactie het filmprogramma, met ruimte voor informeel napraten.

De drie gastcuratoren hebben elk een bijzondere band met het thema rouw en verlies. Zo wordt acteur, scenarist en regisseur Mathias Sercu er sinds twee jaar op persoonlijk vlak mee geconfronteerd. Zijn zoon Tore kreeg te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. “Sindsdien draait het leven van ons gezin om de vraag: Hoe ga je om met afscheid?” vertelt Mathias. Door over zijn verhaal te spreken en de kortfilmavond in Oostende te cureren, hoopt Mathias een stukje mee openheid te creëren “Gedeeld leed is half leed, zeggen ze. Dat is echt zo. Als ik iets kan doen dat ervoor zorgt dat mensen minder schroom hebben om over afscheid te babbelen, doe ik dat graag.” In december komt Sercu’s eerste langspeelfilm uit: ‘J’aime la vie’, die hij beschrijft als “een ode aan het leven en aan het zorgen voor elkaar”.

Uitvaartzorg Servaty bestaat 42 jaar.