Inspiratie Kinderboeken over verdriet en verlies

Kinderboeken over verdriet en verlies

Onderwerpen zoals de dood en rouwen zijn voor kinderen vaak moeilijk om te begrijpen. Sommige kinderen worden al op erg jonge leeftijd geconfronteerd met het heengaan van iemand die ze liefhebben. Een mogelijke manier om kinderen hier mee te helpen omgaan, is door erover te lezen. Er bestaan vandaag de dag heel wat mooie kinderboeken die gaan over afscheid. In onderstaand artikel kan je een overzicht vinden van de mooiste kinderboeken rond verdriet en verlies.

Derk Das blijft altijd bij ons – Susan Varley
Derk Das blijft altijd bij ons is een prentenboek van Susan Varley dat geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar. In 25 pagina’s wordt het verhaal van Derk Das. Wanneer hun goede vriend Derk Das sterft zijn de dieren erg verdrietig en missen hem heel erg. Door samen te praten over hun vriend en hun herinneringen die ze aan hem hadden, krijgen ze het gevoel dat Derk Das toch een beetje bij hen is.

Kikker, Varkentje en Haas vinden bij de rand van een bos een dood vogeltje. Terwijl Kikker denkt dat het vogeltje kapot is en Varkentje dat het diertje gewoon slaapt, is de Haas er zeker van dat het dood is. ‘Dood? Wat is dat?’, vroeg de Kikker zich af. Het antwoord op die vraag wordt uitgelegd in het prentenboek Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs dat gaat over de dood en rouw. Het boek is geschikt voor jonge kinderen vanaf drie jaar.

Kinderboeken over verdriet en verlies

De oude olifant – Laurence Bourguignon
De oude olifant is een prentenboek over onvoorwaardelijke vriendschap en het verliezen van een dierbaar iemand. Laurence Bourguignon beschrijft in dit boek het verhaal van Olifant en Muis, twee vrienden die samen reizen naar verre landen en streken. Op een dag blijven ze staan bij een gebroken loopbrug over het ravijn. De brug leidt naar het Land van de Olifanten waar alle olifanten heengaan als ze oud en ziek zijn. Muis wil de brug weer stevig aan elkaar knopen zodat Olifant kan oversteken. Maar wat als Olifant niet meer terugkomt?

Kinderboeken over verdriet en verlies

Het komt goed – Toon Tellegen
De krekel voelt zich somber, de mier vraagt zich af waar hij zo bang voor is en de muis durft zich niet uitspreken. Toch weten de dieren het zeker. Op een dag komt het weer goed, dat beloven ze elkaar. Ze spreken elkaar moed in als het tegenzit, beuren de ander op en bieden steun aan elkaar. In Het komt goed verzamelt Toon Tellegen zijn mooiste dierenverhalen voor iedereen die even een sterke schouder nodig heeft of een steuntje in de rug.

Goede reis – Toon Tellegen
Goede reis gaat over afscheid nemen, vertrekken en weer thuiskomen. Alle dieren krijgen vroeg of laat zin om er op uit te trekken. De kikker wil de verte zien, de olifant vaart op een vlot richting de zee en de eenhoorn gaat op ontdekkingsreis. Maar in het boek wordt duidelijk dat de wereld buiten het bos ook soms kan tegenvallen.

Maar niet uit het hart – Toon Tellegen
Niet uit het hart van Toon Tellegen bevat troostende dierenverhaaltjes over afscheid. Zo moet de eekhoorn afscheid nemen van de mier. Die laatste wilt absoluut niet dat er gejammerd wordt want daar heeft hij een absolute hekel aan. Maar dat kan de eekhoorn niet beloven. Want één ding weet de eekhoorn zeker: hij zal altijd aan de mier zal blijven denken en hem nooit vergeten.

Ik zal altijd – Toon Tellegen
De eekhoorn voelt zich verdrietig wanneer de mier op reis gaat. Verdriet vindt de eekhoorn een naar gevoel dat pijn doet in zijn hoofd. De kraai wilt niets liever dan zijn verdriet delen met iemand anders. In tijden van eenzaamheid, afscheid en gemis is er gelukkig altijd wel een dier dat een ander steunt. Ik zal altijd van Toon Tellegen biedt troost en kan bemoedigend zijn voor iedereen die daar nood aan heeft.

Uitvaartzorg Servaty bestaat 42 jaar.